Huwelijksreis

Onze niet-alledaagse huwelijksreis naar IJsland begon ‘s ochtends erg vroeg. Ruim op tijd kwamen we op de luchthaven in Brussel terecht, midden in een spontane staking die onze vlucht had afgelast. Halsoverkop werden we naar Schiphol gestuurd waar we niet eens zeker waren of we al dan niet konden vertrekken. De reizigers die er net voor ons arriveerden, kregen te horen dat het vliegtuig volgeboekt was. De laatste twee plaatsen waren net door een herboeking ingenomen. Onze herboeking.

Met een halve dag vertraging kwamen wij dus toch toe in het prachtige, steenkoude en winderige IJsland. We keken vooral erg uit naar Jökulsárlón, een meer waarin enorme stukken ijs afkomstig van een gletsjer liggen als blauw-witte ijsbergen, bestrooid met wat as van Grimsvötn. Ook de aanblik van papegaaiduikers wilden we zeker niet missen. Deze vogels hebben wat weg van papegaaien die waggelen als pinguins en ook wat onhandig rondvliegen. Verder hebben we vooral genoten van het landschap dat elke vijftig kilometer grondig veranderde, het ergens onderweg picknicken op een uitgestrekt zwart strand en het wandelen in een krater die nog rookt van de vorige uitbarsting twintig jaar geleden.

Onze enige vrees was dat we last zouden ondervinden van de Katla, de grootste vulkaan in Europa die momenteel op uitbarsten staat. Gedurende de twee weken op IJsland hebben we er niets van gehoord. Tot op de luchthaven. Het vliegtuig dat ons terug naar huis ging brengen, had de naam “Katla” gekregen.

Ondertussen heeft de vulkaan trouwens heel eventjes kort van zich laten horen. Een gigantische hoeveelheid gletsjerijs is gesmolten en de vloedgolf die hiermee gepaard ging, heeft een 180m lange brug weggespoeld en de zwarte vlakte onder water gezet waar we twee weken eerder nog rustig aan het picknicken waren…

Bekijk alle posts van IJsland

9 juni: Keflavik vanuit Brussel via Schiphol
10 juni: vatn
11 juni: onder de vulkanen
12 juni: in zwart en as
13 juni: Mikey Blue Ice
14 juni: dipje
15 juni: puffins
16 juni: rook
17 juni: visvoer
18 juni: ieder om beurt
19 juni: stralend
20 juni: witte bergen
21 juni: tropisch
22 juni: rustig aan