Kerkyra: de achterbuurt

2010-05-18 21:43:38

Ook vandaag startte de dag met heel veel zon. Gezien we het hele eiland ondertussen hebben gezien, moesten we nu iets anders verzinnen om te doen. Eigenlijk stond er nog één ding op de agenda: een wandeling door Kerkyra die je langs afgelegen straatjes en een lokale markt leidt en die je als toerist normaal niet te zien krijgt omdat ze buiten de winkelstraat liggen. Tine had deze wandeling gekregen via een collega, die trouwens heel goed beschreven is zodat we eigenlijk nooit verkeerd zijn gewandeld.

Toen we langs de lokale markt kwamen, zijn we er toch even binnengegaan. Vis, fruit, groenten, noten, … alles lag er tentoongesteld en ik vroeg me af hoe het Federaal Voedselagentschap hierop zou reageren. Maar van de appels die we er hebben gekocht, zijn we alleszins niet ziek geworden. Hoewel het weerbericht regen had voorspeld, hebben we van heel de dag nog geen enkele donkere wolken gezien. Integendeel: de zon begon zelfs te branden, waardoor ik besloot om mezelf even in te smeren. Vanaf toen is het weer beginnen verslechteren: het begon te waaien, te regenen en het werd barkoud.

Tegen de middag werd het al snel duidelijk dat de niet-toeristische straatjes verdacht veel souvenirwinkeltjes hadden. Toen we besloten om ergens iets te eten, werden we aangesproken door de uitbater in een beter Engels dan wat de gemiddelde Griek hier spreekt en terwijl hij zei dat zijn keuken typisch Grieks was en helemaal niet toeristisch, had hij wel een menukaart liggen die in vier talen was gedrukt. We zijn voor alle veiligheid dan toch maar in een meer touristisch gerichte taverne een snackje gaan eten. En’t was lekker.

De rest van de wandeling verliep inderdaad via kleine weggetjes en steegjes, tussen willekeurig geparkeerde auto’s en smalle baantjes tot een ijzige wind en veel regen ons verplichtte te gaan schuilen achter een huisje in een smal steegje, onder de wasdraad van iemand wiens wasgoed die avond zeker en vast niet droog ging zijn. Mogelijk hebben we in zijn voor- of achtertuin gestaan, maar het was dat of zowat van de trappen geblazen en nat worden. Wanneer de regen minderde, hebben we geprobeerd verder te wandelen, maar toen dat niet lukte omwille van een nieuwe stortbui en krachtig koud zeebriesje dat ons uit onze schoenen blies, beslisten we ons wat te gaan opwarmen met een lekker warme chokomelk en veel room in een cafeetje aan de zee waar we dus weer veel te veel hebben betaald. Maar deugd dat dat ons heeft gedaan! Trouwens, tegen dat onze warme choko op was, was het weer ook wat rustiger geworden, minder wind en daardoor iets warmer en hebben we de wandeling zonder veel regen kunnen afmaken. Meer zelfs, tegen het einde van de wandeling en het tijd was om weer naar het hotel te vertrekken, was de zon weer volop van de partij. Alsof ze ons wilde pesten.


Kaart groter weergeven of foto’s online bekijken