Natuurlijk niet

Natuurlijk zit ik niet in Nieuw Zeeland. Als ik daar al ooit in mijn leven geraak, dan zal het niet voor in de zeer nabije toekomst zijn. Heel erg jammer. Gewoon thuis en op het werk zoals de meeste mensen, daar zit ik. En ik dacht dat dat wel duidelijk zou zijn door een slecht getrukeerde foto van een sjaal en winterjas op een exotisch strand bij de post te zetten…

Zondag hoorde ik op de radio vertellen dat Britse verzekeringsmaatschappijen aan het overwegen zijn om hogere premies door te rekenen aan mensen die actief zijn op sociale netwerksites zoals Facebook en Netlog. Reden? Sommige mensen zetten heel hun leven online, zodat inbrekers gewoon kunnen gaan Internet Shoppen om te zien wie wanneer afwezig is.

Mijn bedenkingen:

  1. Facebook en Netlog zijn niet als enige gevaarlijk. Wanneer je vragen post op vakantieforums in de stijl “Hey, wij vertrekken vrijdag voor drie weken naar Nieuw Zeeland en we zouden graag wat interessante trekpleisters en gezellige restaurants willen weten…” dan ben je ook verkeerd bezig en dan ben je niet eens actief op facebook
  2. De lijn moet dan doorgetrokken worden. Vrienden, buren, familie, collega’s weten evengoed wanneer je hoelang naar waar op reis bent. Je hebt geen controle over wat zij allemaal over jou online zetten. Zij moeten zelfs niet actief zijn op facebook om het aan de verkeerde mensen te kunnen doorvertellen: “Neen, ik kan nu niet komen want ik moet de brievenbus gaan leegmaken bij … want die zit voor drie weken in Nieuw Zeeland… Ja, echt he! Volgens mij is het daar ook schoon! … Ja, ik weet ook niet waar die dat geld vandaan halen…”
  3. Ik heb werk! Alleen, ik heb niet het geluk om thuis te kunnen werken. Misschien moet mijn verzekeringspremie dan ook omhoog, want inbrekers kunnen daar ook meteen achter komen, zonder dat ik het op facebook zet.
  4. Sarcasme alom: als ik naar de winkel ga, blijft het huis soms onbewaakt achter. Krijg ik dan de keuze om ofwel mijn verzekeringspremie naar omhoog te zien gaan ofwel te verhongeren?

En hoewel we in BelgiĆ« nog niet zo ver zijn, ook hier is het facebook-fenomeen opgevallen bij de verzekeringsmaatschappijen. Ze wachten echter eerst het onderzoek af. Gelukkig hebben ze nog twijfels bij dat principe. Zo’n uitmelkers zijn het voorlopig dus niet.

Pittig detail: de websites van ING en Dexia zijn net dat weekend gehackt geweest…

Wees gerust. Ik ben voorlopig echt niet zo stom om te vertellen dat ik niet thuis ben, op een moment dat er niemand thuis is. Dus wanneer ik op het Internet smijt dat ik in Nieuw Zeeland zit, dan mag je er gerust van uitgaan dat dat absoluut niet zo is… Helaas, want volgens mij is het daar echt schoon…

PS: Dit is voorlopig de laatste keer dat ik een walgelijk gewone webcam foto online zet. Beloofd.