Vermergeld

Akkoord. Van koeien ken ik niks. Daarom kan ik niet zeggen of een koe al dan niet goed gezond is. Maar mijn aandacht ging toch naar die ene koe die achter de groep strompelde en de rest van de kudde niet kon bijhouden. Kromme rug, uitgemergelde hals, botten zichtbaar in haar poten en haar flanken, enorme uier en haar geloei had meer weg van een hees, uitgewrongen geblaat.. Alles behalve gezond zag ze eruit. Af en toe stopten de anderen en konden ze achterom kijken hoe de koe haar kuddegenoten probeerde bij te houden, maar wanneer ze eindelijk bijgebeend was en de tocht door de weide weer werd verdergezet, hinkte ze onmiddellijk hopeloos achterop.
Het laatst heb ik haar gezien terwijl ik in mijn wagen stapte en naar het werk vertrok. Ze snuffelde nog even aan een drinkbak waar duidelijk geen water meer inzat door de grote hitte van de voorbije dagen, wat haar dan maar weer verplichtte een poging te doen tot het inhalen van de groep in plaats van een verfrissend slokje water te nemen.
‘s Nachts werd ik wakker door een klagend hees geblaat. Loeihard en pijnlijk weerklonk het tientallen minuten lang de nacht in om vervolgens, terwijl de hemel traag wat lichter kleurde, uit te sterven in een zachtjes jammerlijk gezucht.

De volgende ochtend was de koe niet meer in de kudde te bespeuren…

3 Comments

 1. July 8, 2010

  Ocharme die koe 🙁

 2. July 10, 2010

  Inderdaad, ocharme die koe. Ik vraag me wel af welke ziekte ze had… of wat er de oorzaak van kan zijn dat ze zo uitgemergeld was.

 3. tante en nonkel
  July 11, 2010

  vreselijk voor dat dier!

Comments are closed.