Spot kapot

Een week wonen we er. En alles begint al kapot te gaan. Allee, alles. Een lamp in de badkamer boven de spiegel heeft het begeven. En de verlichting buiten in de tuin werkt met zo’n oog zodat het licht aanspringt wanneer er beweging is maar werkt ook wanneer de zon er vol opstaat (en het dus licht genoeg is). En de kraan in de keuken lekte zodat de kast eronder onder water stond. Maar dat bleek gewoon door het feit dat die kop niet goed aan de darm zat waardoor water kon ontsnappen. Gewoon vastdraaien loste dat probleem op.

Het begon met ons eerste bezoek. Die mensen zitten aan tafel, ik doe het licht lekker aan (gezellig, mooi, …) en na een paar minuten: poef, eerste spotje begeeft het. “hier se, ge hebt al kosten”.

De volgende dag echter, brandde dat spotje doodleuk normaal. De eerste tien minuten. Toen werd het weer donker(der). En de volgende dag opnieuw. Tot op een dag het gewoon donker bleef. Gedurende een week. En toen leefde het spotje opnieuw. Is het nu stuk? Of is er iets anders mis? Wie kan dat zeggen?

Toch gok ik op spot kapot, dus vandaag maar geprobeerd om dat spotje eruit te krijgen. “Gewoon eruitklikken” lukt niet, want da spotje rust op de case en die case zit vrij vast in het plafond. Een beetje wrikken en die kader komt los. Dat spotje wordt op die case gehouden door een paar veren. Die nogal stevig zijn. Dus ikke, slim als ik ben, haal dat spotje eerst uit zijn socket om dan de socket waar die veren aanhangen opzij te kunnen schuiven en het spotje gemakkelijk uit de case te halen. Nu ja, gemakkelijk. Die veren zijn nogal hard aangespannen. Dus het kostte wat moeite om die veren en dan socket weg te halen van het spotje, en dit alles terwijl je met je armen naar boven staat, da’s ni gemakkelijk, dus je draait dan die case wat meer naar je toe (zijnde: naar beneden) waardoor plots dat spotje nogal snel loskomt en zo het hele huis met glas besprenkeld.

Van één ding kan ik nu wel zeker zijn. Het spotje is kapot.

8 Comments

 1. February 5, 2009

  Aan- en uitgaande spotjes zijn waarschijnlijk te wijten aan een oververhitte transformator.

 2. February 5, 2009

  Het is er maar 1. Niet de hele groep, maar slechts 1tje. Daarom dacht ik ook dat er iets zou oververhit zijn. Maar de transfo zit in de garage en er is 1 transfo voor elke groep (we hebben 4 groepen) dus ik vermoed niet dat het daaraan ligt.

 3. February 6, 2009

  Hmm … een nieuw spotje zal in ieder geval uitsluitsel geven over of het spotje.
  Als het nieuwe spotje ook knippert misschien de bedrading eens nakijken?

 4. Tinne
  February 6, 2009

  Er gaat precies een halve oorlog aan vooraf. Om dan uiteindelijk nog een kapotte spot over te houden 🙂
  De afstand transfobord-spot mag niet veel langer zijn dan 10m hebben ze ons verteld en bekabeling 3G2.5 als ik me niet vergis. Elektriciteit leggen is precies al weer een tijdje geleden :-).
  We hebben thuis ooit hetzelfde probleem gehad met spotjes en daar zat de transfo er wel vlak naast. Spotten vervangen hielp toen bij ons alleszins niet. Vermoedelijk een slecht contact ergens.

 5. February 10, 2009

  ‘t is duidelijk wie den elentrieker is bij jullie thuis 🙂

 6. February 24, 2009

  ‘t spotje was ni eens kapot… Er zit ondertussen een nieuw in en da gaat nog altijd uit…

 7. tante en nonkel
  September 8, 2009

  Wat waren die gloeilampen van vroeger toch ne luxe!!! Simpel los draaien, eruit halen, een nieuwe lamp er in en voila iedereen ziet mekaar weer zitten!!!

 8. September 9, 2009

  Tinne zat in de goei richting: de transfo was kapot. Op de duur gaf die geen enkel signaal meer en het spotje gaf dus geen licht meer.

  Transfo vervangen en het marcheert super.

Comments are closed.