DC26: Usage

Sommige mensen kunnen kort en bondig zijn. Ik niet. Ik leuter. Mijn korte samenvattingen op school waren vaak langer dan de tekst die we moesten samenvatten. Vandaar geef ik hier de volledige tekst.

Na een aantal dagen gebruik te hebben gemaakt van de DC26, valt het één en ander toch wel op…

Het eerste is toch wel overduidelijk de korte draad. Waarschijnlijk normaal omdat het allemaal in zo’n kleine ruimte moet passen en uiteindelijk is het toestel vooral bedoeld voor op appartementen en kleinere omgevingen waar plaats een luxe is. Maar het is eigenlijk best vervelend om drie keer de stekker te versteken omdat je er niet ver genoeg raakt. Tijdens het stofzuigen van de benedenverdieping moest de stekker 4x verstoken worden en voor de bovenverdieping staat de teller op 3x. Het oprollen gaat wel supergemakkelijk, totaal iets anders dan wat ik gewoon ben: het snoer geraakt niet in zichzelf verstrengeld waardoor je geen 6 keer het snoer een beetje opnieuw moet uitrollen en terug proberen op te rollen.

Het meest gebruikte opzetstuk, “hoofdzuigermond” kan zowel voor tegels als matten dienen, zonder dat je daarvoor moet bukken om een knop in te duwen om de borsteltjes op te trekken wanneer je een mat wil stofzuigen. Daardoor loop je vervolgens niet het risico die knop terug te vergeten induwen om daarna je tegels te beschadigen. Toch een opmerking: er zijn langs de zijkanten geen openingen, waardoor je echt over het stof moet gaan wil je het opzuigen. Het wordt niet naar de opening getrokken om er vervolgens in te verdwijnen via de zijkant. Het stuk is wel heel flexibel waardoor ik gemakkelijk in kleine hoekjes en onder kleine openingen kon geraken – onderkanten van kasten waarvan ik niet eens wist dat er een opening was…

Het toestel zuigt krachtig. Met z’n 150 airwatts niet zo krachtig als mijn 300 airwatt Philips, maar toch krachtig genoeg waardoor een dun matteke of gordijn de zuiger in zou kunnen verdwijnen. Daar hebben ze bij Dyson aan gedacht en hebben een hendeltje voorzien waardoor de zuigkracht afneemt. Ook hier is bukken niet nodig maar staat alles lekker dicht bij de hand. Letterlijk.

De buis is uitschuifbaar. Niet gewoon uitschuifbaar en klik-vast zoals bij mijn oude Philips, daar moet je gewoon aan beide uiteinden trekken om de buis langer te maken. Op het einde klikt die vanzelf in een “slot” en om die kleiner te maken moet je gewoon even wat kracht zetten om de twee delen uit het slot te halen en de buis terug te verkleinen.

Alleen…

Na dit proces een aantal keren gedaan te hebben, werkt dat slotje niet meer zo goed en verkleint die buis zich tijdens het stofzuigen plots vanzelf. Een heel frustrerend iets dat uitmondt in het met brute kracht uiteensleuren van de twee delen om ze vervolgens zo vast in elkaar te zetten dat je de buis met geen stokken meer verkleind krijgt. Niet erg, ware het niet dat je dan de buis niet meer in de houder achteraan het toestel kunt plaatsen om deze makkelijk te kunnen opbergen, want dat stukje plastic is niet voorzien op zo’n gewicht en breekt. Gevolg: je kan nog wel stofzuigen, maar opbergen gaat wat moelijker.
Bij Dyson hebben ze er blijkbaar wel even over nagedacht en hebben een oude vertrouwde en roodgekleurde drukknop voorzien, waardoor je heel gemakkelijk de buis op verschillende lengtes kunt zetten en waardoor je geen “automatisch” kliksysteem hebt dat stuk kan gaan en waardoor je dus ook geen brute kracht nodig hebt om de buizen uiteen te trekken, waardoor de buis ten alle tijde rustig terug kan verkleind worden en in de houder geplaatst kan worden. Al stel ik me wel wat vragen bij die houder, want ook bij Dyson lijkt die nogal fragiel te zijn.

Dat kliksysteem is zit trouwens overal, hetgeen het geweldig handig maakt om snel een opzetstuk te wisselen – met of zonder buis – en waardoor je heel gemakkelijk op andere oppervlaktes kunt stofzuigen: vensterbanken, rand van het bed, … En met de bijgeleverde opzetstukjes is dat iets wat je zeker en vast doet. Bijna een plezier.

Algemene indruk: gemengd gevoel. Langs de ene kant is het heel gemakkelijk om het toestel snel boven te halen, moeilijk te bereiken plaatsen te stofzuigen alsook plaatsen die je anders wel eens durft vergeten wegens het niet zo makkelijk vervangen van de zuigermond, zeer gemakkelijk in gebruik en mogelijkheden… Langs de andere kant stelt de korte draad en het feit dat je geen enkel stukje vloer mag overslagen me een beetje teleur…

2 Comments

  1. February 12, 2010

    Wees dan maar gewoon blij dat ge hem gewonnen hebt.

  2. joke
    March 8, 2010

    Heb zelf ook een dyson gekocht toen we hier kwamen wonen. In de winkel werd ook het verkoopspraatje met alle goede eigenschappen opgetrommeld.Maar mijn ervaringen zijn dezelfde als de jouwe… Voor de TE korte draad zorgt vaak voor frustraties:
    – Je moet net die laatste halve vierkante meter doen… Je rekt, je strekt en uiteindelijk sterft de Dyson in stilte omdat je de per ongeluk de stekker hebt uitgerukt 😉

Comments are closed.