Daarom

Met zo’n antwoord ben ik niks. “Daarom” is geen antwoord. “Waarom is geen vraag” is een belachelijke reactie. “Waarom” is een vraag voor meer informatie, om de situatie beter te begrijpen. Om een ander zijn mening beter te begrijpen. Begrip, daar draait alles om. Communicatie, maar mensen worden verkeerd begrepen, net omdat ze niet communiceren. “Daarom” is je er gemakkelijk vanaf maken. “Ik weet het niet” past beter. Waarom vind je twee groene stoelen tussen vier zwarte die aan een witte tafel staan niet mooi? Is het omdat je groen een walgelijke kleur vindt? Vind je een witte tafel lelijk? “Daarom” is niet gepast. “Omdat ik wit lelijk vind” daar kan ik niet tegenop. Smaken verschillen. Maar zeg dat dan gewoon. “Omdat ik schrik heb dat het in ons huis niet past” Daar ben je dan weer wel iets mee. Dan kun je proberen aantonen dat zoiets wel past. Vind je donkere meubels klassiek tonen? Vind je die te donker, te deprimerend? Zeg dat dan, dan kunnen we er rekening mee houden. Zeg niet “omdat ik dat niet wil”, maar zeg waarom je dat niet wil. Te donker? Misschien wel. Ik sliep er ook niet van.

Waarom vind je drie gele muren en een groene muur niet goed? Vind je dit lelijk? Of durf je niet, schrik voor het resultaat. Vind je het lelijk, dan is er niet veel aan te doen. Sommige dingen zijn niet te begrijpen. Wanneer je die combinatie supermooi vindt, dan begrijp je niet waarom iemand anders zoiets lelijk kan vinden. Maar de combinatie wordt nooit genomen, die zie je nergens anders, dat maakt het zo speciaal. Vind je die echt lelijk, of durf je niet. Dan kan ik je over de streep trekken, aantonen dat je wel moet durven, aantonen dat er geen reden is om schrik te hebben. Vind je de combinatie wel mooi? Wel, ga er dan voor. Overschilderen kan altijd. Meubels verwisselen is iets moeilijker, die zijn wat duurder, maar dan nog: vind je die mooi of durf je niet? Vind je ze mooi, ga er dan voor. Proberen. Wie niet waagt, niet wint. En niet te lang stilstaan bij het feit dat het een gok van 600 euro kan zijn.

Tine en ik komen goed overeen. Da’s fijn. Stel je voor dat de ene superklassiek is, de andere hypermodern design. Vind dan maar eens een eetkamer. Die was trouwens moeilijk te vinden. De slaapkamer was redelijk snel beslist. Het salon ook min of meer – alleen de kleur en het type materiaal was even een struikelblok. Niet het feit dat het al dan niet mooi zou zijn, wel of het zou passen in ons huis. Staan de kleuren wel. Onze muren hebben een lichte bruintint. Staan die kleuren dan? Maar zoals op een gegeven moment een verkoopster zei: niet de meubels moet je aan de kleur van de muur aanpassen, je moet je muren aanpassen aan de meubels. Je moet ook niet gaan voor het alledaags, het veilige. Je moet durven. Anders dan anderen. Wanneer iedereen in een afgrond springt, moet jij dat toch ook niet doen? Durf gewoon. Vind je het mooi, ga er dan voor.

Het salon is dus beslist. Of toch bijna. Op dit moment staat er een bruine zetel. Die staat daar goed. Maar wij hadden liever een grijze. Da’s trouwens veiliger te combineren met andere kleuren. Bruin kun je met veel minder kleuren combineren. We hebben ergens in Nederland een winkel gevonden waar een soortgelijke zetel staat, grijs, voor ongeveer dezelfde prijs als wat de verkopers van het huis er nog voor willen hebben. Natuurlijk, dan hebben we de kleur van onze keuze en een nieuwe zetel, alleen geen specifiek merk en dus een vraagteken qua kwaliteit. Wanneer we de zetel nemen die momenteel in het huis staat, hebben we een “tweedehands” – al is dat relatief na een half jaar – en niet meteen onze kleurkeuze. Maar dat is wel een natuzzi, Italiaans design en dus een veiligere keuze qua kwaliteit. Wat we daarmee moeten, is duidelijk nog niet uitgemaakt.

Een slaapkamer was de eerste dag al beslist. Iets compleet anders, misschien ondertussen door half Nederland en België gekocht, maar goed, wij dus ook, ondertussen. Matras en lattenbodem ondertussen ook trouwens, want die dingen zitten niet standaard bij een bed. Matras, dat is vanzelfsprekend, maar dat een lattenbodem ook niet bij het bed hoorde, wist ik tot deze week niet.

Een eetkamer, da’s een ander paar mouwen. We hebben dan ook half België en een deel van Nederland rondgereisd om uiteindelijk terug uit te komen bij de winkel die we de eerste dag hebben gedaan: BeterMeubel. In elke andere meubelwinkel hebben ze exact dezelfde meubels. Die vind je niet bij BeterMeubel. Ongeveer dezelfde wel, maar toch nog anders. In België heb je trouwens alleen maar ongedurfde, bijna klassieke eetkamers. De enige die ons wat aanstond, was in dezelfde trend als onze slaapkamer. Maar om nu in een lichtovergoten huis meteen allemaal donkere meubels te zetten, daar had ik toch zware twijfels bij. Nu hadden we eindelijk een licht huis gevonden, ik voelde me enorm slecht om alles te verdonkeren met het meubilair. Nachtje niet van geslapen en dan toch maar tegen Tine gezegd dat ik er echt niet mee kon leven. De eetkamer die we bij BeterMeubel hebben zien staan, is duurder dan de rest van de “gewone” eetkamers. En daarmee zouden we ook meteen een hoek van 178° maken t.o.v. de eetkamer die we eerder op het oog hadden. Maar die hoek hebben we dan ook maar gemaakt. De slaapkamer is niet zo duur, de zithoek is niet zo duur, zeker niet wanneer we de huidige zetel overnemen (“goedkoop” is relatief, we spreken over “slechts” enkele duizenden euro’s helaas), dus kon er net een uitschietertje voor de eetkamer (inclusief dressoir en barkast) af. We voelen ons helemaal Zen bij onze keuze, da’s ook belangrijk.

Om het Zen-gevoel compleet te maken, richten we ons volledig op een BeterMeubel-salontafel en bijhorend tv-dressoirtje. Da’s geen probleem. Probleem ligt nu bij de slaapkamer. In België staat die slaapkamer een dikke 400 euro goedkoper dan bij BeterMeubel en dit terwijl deze laatste een “laagste-prijs” garantie geeft. “Vindt u het elders goedkoper, dan betalen wij u het verschil dubbel terug” en dit met een hele waslijst van voorwaarden, wat had u gedacht. Nu, die 400 (en twee) euro lager in prijs hebben we gekregen, het verschil dubbel terug niet (condities waren niet dezelfde, iets over het feit dat zij aparte onderdelen van die slaapkamer konden bestellen bij de fabrikant en dat andere meubelzaken die slaapkamer in zijn geheel verkochten, hebben wij niets aan natuurlijk, maar zolang zij hun verhaal maar hebben). Hoewel zij er naar eigen zeggen geen stuiver aan verdienen, wil het wel net lukken dat zij ook een heel gamma aan matrassen en lattenbodems hebben liggen en dat wij liever alles bij 1 winkel willen bestellen – indien dit goedkoper uitkomt. Blijkbaar zitten ze op hun matrassen ook redelijk scherp en dus hebben we ook die maar ineens bijbesteld.

Hoewel ze bij BeterMeubel net iets te agressief willen verkopen (ze klampen je constant aan en hoewel je telkens zegt dat je gewoon wil rondkijken, slagen ze er toch in om op zijn minst een half uur bij jou te blijven staan pogingen te doen om te verkopen), zijn ze allemaal zeer vriendelijk en zijn ze tijdens hun verkoopstruuks blijkbaar niet veel addertjes nodig. Ze raden niet meteen de duurste dingen aan, maar meer klantgericht, ze blijven vriendelijk, ook al maak je hen na een uur duidelijk dat je niet van plan bent om te kopen, ze blijven vriendelijk, ook nadat je hebt gekocht, het afdelingshoofd komt achternagelopen om je proficiat en veel succes te wensen met je aankoop, zelfs nadat je 400 euro vermindering hebt gekregen op je slaapkamer en daarboven nog hebt geweigerd om een voorschot te betalen – waar ze zonder veel tamtam blijkbaar begrip voor kunnen opbrengen en wanneer je dan vanuit verschillende bronnen niets dan positieve reacties krijgt te horen, dat allemaal schept vertrouwen. En hoewel we op een week een tien kilo lichter zijn, voel ik me toch geweldig bij wat we hebben bereikt, onder het mom van “geld moet rollen” en “hiervoor heb je gespaard”

Dusss, wil zeggen: tv-dressoir, salontafel, eetkamer-tafel, barkast (of “opbergkast”, noem het hoe je wil), dressoir, slaapkamer (bed, kast, commode, spiegel, nachttafeltjes en achterwand), matras en lattenbodem, goed voor 400 euro minder dan normaal en een kleine 2000 euro minder dan geschat. Alleen moeten we nog een beslissing nemen over de zetel en over welke stoelen we aan de tafel gaan zetten, maar da’s voor een andere keer.

Ah ja, dit alles moet in een huis staan en dat is precies wat wij dan ook maar even bij hebben gekocht. Maar dan niet bij BeterMeubel

3 Comments

 1. September 29, 2008

  Met al die reclame die je nu gemaakt hebt kon er toch een percentje af?

 2. September 29, 2008

  ‘k Ben zelfs 1 link vergeten

 3. Veerle
  October 5, 2008

  Wat nog veel moeilijker is dan meubels kiezen, en kleuren verf kiezen is een naam kiezen voor je kind !! Meubels zijn misschien voor 15 of 20 jaar, maar een kind is iets dat leeft, en dat moet steeds die naam dragen voor de rest van zijn/haar leven. Toch wel een discussie waard dus. 🙂

Comments are closed.