LEGO Smoothie IJs-ventjes

Toen ik vertelde dat ik een LEGO Minifigure Icecube Tray had en aangaf dat ik er wel eens fruitsap in zou kunnen bevriezen, spoorden de collega’s me aan om driekleuren mannetjes te maken. Een uitdaging!

Test manneke: grenadine bevriest niet goed De kleuren mochten niet uitlopen, dus deed ik eerst een test met een ijsblokje dat ik nog had staan en grenadine. Ik sneed het hoofdje en de beentjes van het ijs-mannetje weg, stopte de romp terug in de mal en vulde het hoofdje en beentjes met grenadine. Vier uur later bleek dat dat wel werkte, alleen was grenadine geen goede keuze: dat bevriest niet zo hard. Bovendien is het momenteel zo warm, dat het ventje meteen begon weg te smelten op het moment dat ik het op het bord legde. Dus: geen grenadine gebruiken en het bord in de vriezer steken, zodat de mannetjes niet wegsmelten wanneer ik ze daarop leg.

Allereerst maakte ik drie kleuren smoothies. Het fruit mixte ik in z’n geheel eerder dan er fruitsap van te persen. In het laatste geval is het namelijk gemakkelijk om het fruit uit het ijs te zuigen. Dan hou je een gewoon water-ijsblokje over en dat smaakt niet. Smoothie dus. Groen is gemaakt van een kiwi, rood van aardbei en geel van mango en sinaasappelsap.

Klaar om opnieuw in te vriezenEerste poging: kiwi in de mal en vier uur de vriezer in. Bij het uithalen van de mannetjes bleek dat ook smoothie niet zo hard wordt als water, maar alleszins wel hard genoeg om mee te kunnen werken. Hoofdjes en beentjes eraf, romp terug in de mal en dan hoofdje en beentjes opvullen met mango-sinaas en aardbei. En weer de vriezer in. Nog eens vier uur later waren de ventjes klaar en het resultaat is prachtig!

Nu, aangezien ik ondertussen had gemerkt dat die smoothie ook veel dikker is dan sap, kwam ik op het idee om de verschillende delen van het LEGO-ventje tegelijk op te vullen. Met spuiten vulde ik eerst een deel van het hoofdje en begon dan de romp te vullen. Op het moment dat het hoofdje met mango-sinaas gevuld was, was de romp half gevuld met kiwi, legde ik de mango-sinaas spuit weg, nam de aardbei-spuit en vulde de beentjes met aardbei terwijl de romp verder volliep met kiwi. Tegelijk vullen = tijdswinst En de kleuren liepen niet door elkaar. Bovendien kon ik er zo voor zorgen dat de romp wel opgevuld werd met kiwi, maar dat de handjes nog leeg waren en later konden worden opgevuld door mango-sinaas. Op die manier kon ik de ventjes in één keer opvullen, wat tijdswinst opleverde, en omdat de handjes ook geel zijn, is het effect veel mooier. Het hele weekend heb ik zo driekleuren-lego-smoothie-ijsmannetjes gemaakt en heb dus nu een potje vol frisse en gezonde snoepjes voor warme dagen.

Smakelijk!