Sint in Turnhout

Al twintig jaar brengt Sinterklaas een bezoekje aan Turnhout Stad. De goedheiligman trekt dan met zijn Zwarte Pieten doorheen de hele stad zodat de kinderen hun tekeningen en fopspeentjes aan hem of zijn helpers kunnen geven.

Quid iniuriam, Sinterklaas?

Wat een heerlijk sinterklaasweer! De Sint was niet vergeten om droog weer te bestellen, zodat het een poosje voor hij zou aanmeren aan de Nieuwe Kaai in Turnhout was gestopt met regenen. De zon kwam zelfs even aarzelend piepen terwijl de colonne plezierjachten aan kwam varen. Het is onduidelijk of het weer de bezoekers heeft afgeschrikt dan wel de herinnering aan het bezoek van vorig jaar, maar de opkomst was beduidend minder dan andere jaren. De kinderen die er waren, keken wel alweer erg uit naar de komst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten! Enthousiast ontvingen ze een al even enthousiaste Sint die de kinderen vrolijk toeriep. Even leek het alsof er iets aan de hand was met Sinterklaas, maar zijn vrolijke voorkomen deed die duistere gedachte snel verdwijnen.

De opkomst van Zwarte Pieten was dit jaar maar matig, wat doet vermoeden dat zíj niet zo uitkeken om Turnhout weer te bezoeken. Er waren er nóg minder dan vorig jaar en zij die er wel waren, leken verouderd en nors. Er moesten zelfs een aantal leken opgetrommeld worden om de stoet wat op te vullen. Aangezien zelfs Kaaspiet zijn kat had gestuurd, liep er iemand met een gele bol op zijn gezicht mee, verder een clown zonder neus en een mooie jongedame die een zwarte-pieten-pruik op had gezet. Waarom de Zwarte Pieten nu plots wél oorringen zijn beginnen dragen, is onbekend.

De Sint zelf was dit jaar duidelijk in zijn nopjes. Hij was deze keer erg goed uitgeslapen en begroette de de kinderen heel vrolijk voor hij op zijn paard klom en de tocht door Turnhout inzette. De leegte die de ontbrekende Zwarte Pieten veroorzaakten, werd een beetje opgevuld door minion-achtige figuren en een paar smurfen. Zo trok de stoet naar de Grote Markt.

Onvermoeibaar en nog steeds even vrolijk sprong de Sint gezwind het podium op en terwijl hij de Grote Markt toesprak, verdwenen een aantal Zwarte Pieten stiekem van het toneel. Er wordt gezegd dat de koude in hun oude benen was gekropen die al vermoeid waren door de lange wandeling door de Gasthuisstraat. Ook van de leken, de minions en de smurfen was geen spoor meer. Drie achtergebleven Zwarte Pieten leken zich moedig tussen het volk te willen begeven, maar hadden daar vooral interesse in wat er op het podium gebeurde. Ze gingen met hun rug naar de kinderen staan die de aandacht van de Pieten pas na een hele tijd konden trekken toen ze er bijna om smeekten. Piet duwde hen een koekje voor bij de koffie in hun koude handjes en maakte zich vervolgens gauw uit de voeten.

De Hofpiet had net als Sinterklaas trouwens wel erg veel plezier op het podium. Vol enthousiasme begroette het duo het volk op de markt en zongen zelfs een liedje. Ook de burgemeester heette Sinterklaas hartelijk welkom en vroeg zich dan toch af of er stoute kinderen waren in Turnhout.

Toen werd pas duidelijk wat er aan de hand was met Sinterklaas. Ook al wimpelde hij zijn vergeetachtigheid weg alsof het aan de ouderdom lag, op het moment dat hij precies dezelfde fouten begon te maken als degene die hij vorige week in Antwerpen maakte, was duidelijk dat dit geen gewone ouderdomsvergissinkjes waren. “Walter die zijn zus een wafel rond haar oren gaf? Dat mag toch niet? Oh, hij gaf haar een wafel uit de oven!” Erg origineel allemaal, Sinterklaas. Blij dat hij tot dezelfde conclusie kwam: opgelucht verkondigde hij dat er dit jaar geen stoute kinderen waren. Bovendien vergat hij koudweg hoe geweldig hij de voorbije twintig jaar door de stad ontvangen was. De burgemeester keek er ook maar vreemd van op. Een Heilige kan misschien toch onder invloed zijn van Alzheimer. Of medicatie. Wat hij dit jaar gelukkig niet vergat, was om de burgemeester zijn kado te geven. Een chocolade evenbeeld van de Heiligman waar de burgemeester wel blij mee was, geloof ik.

Sint Nicolaas verdween nadien van het podium voor een persoonlijke ontmoeting met de kinderen. Hij nam uitgebreid de tijd om de ouders een fotootje te laten nemen van hun kroost bij de Sint. Erg leuk voor de kinderen vooraan in de rij. Degenen die achteraan stonden, hebben wel lang moeten wachten in de ijzige wind die toen is beginnen opzetten.

Wat is er toch aan de hand, Sinterklaas? Vorig jaar vermoeid, dit jaar vergeetachtig of onder invloed? Vergeet je niet om langs de kinderschoentjes van Turnhout langs te gaan? En de schoentjes te laten staan? Alstublieft?

 

Welkom, Sinterklaas! [2014]

Onder een stralend zonnetje meerde de Sint dit jaar weer aan in Turnhout aan de Nieuwe Kaai. Vele kinderen stonden te popelen om een glimp op te vangen van de goedheilig man of zijn Zwarte Pieten. Nadat Sinterklaas toch al meer dan een kwartier aan wal was gegaan en velen zich begonnen zorgen te maken waar hij gebleven was, kregen de kinderen hem uiteindelijk even te zien op een podium. Maar daar verdween hij ook weer snel van. Al gauw werd duidelijk dat de reis naar Turnhout dit jaar erg vermoeiend was. De Zwarte Pieten liepen er wat lusteloos bij. Een enkel kindje kon een snoepje bemachtigen, maar de Pieten bleven vooral rond Sinterklaas hangen en hadden de fut niet meer om zich tussen de kinderen te begeven. Twee dappere Pieten waagden zich aan het verzamelen van de tekeningen waar de kinderen uren met erg veel toewijding aan hadden gekleurd om een zo mooi mogelijk kunstwerkje voor de Sint te maken. Piets vermoeide armen konden de vele zware tekeningen moeilijk dragen. Een aantal ervan konden tussen de andere tekeningen uit glippen om vervolgens vertrappeld te worden onder de voeten van de toeschouwers. Een enkel kindje zag haar tekening tussen de boten het koude water in waaien.

Sinterklaas was dit jaar niet veel van zeg toen hij voorbij de massa kinderhandjes strompelde. Ook hij zag er vermoeid uit. Alsof hij, gedreven door verschillende slapeloze nachten, tevergeefs een paar glaasjes jenever teveel als slaapmutsje tot zich genomen had. Hij nam rustig zijn tijd om de handjes van de voorste kindjes of hun stralende gezichtjes even aan te raken om dan plaats te nemen in zijn koets waar twee gestresseerde paarden stonden te popelen om weg te galopperen van de drukte. De koets nam bij vertrek dan ook een vaart, dook een zijstraat in en Sinterklaas verdween zo richting Grote Markt.

Daar aangekomen stapte de Hofpiet en zijn maat uit de koets. Een aantal kinderen panikeerden lichtjes toen ze de koets met Sinterklaas er nog in zagen wegrijden. Het was even een zielig zicht om de arme Sint reddeloos en moederziel alleen in die koets te zien zitten en een rit rond de Grote Markt te zien maken. Met de twee Zwarte Pieten erachteraan hinkend. Uiteindelijk werd hij wel netjes aan het podium afgezet. De presentator vroeg de kinderen droog om met z’n allen op Sinterklaas te roepen, waarna de Sint ook op het podium verscheen. Hij kwam even dichterbij om de kinderen toe te zwaaien en ging dan gauw zitten. Er werd net niet vergeten om de burgemeester even aan het woord te laten, die na zijn speech een cadeau de handen in kreeg geduwd door de stilzwijgende Sint.

De kinderen mochten nadien het podium opkomen om Sinterklaas de hand te schudden en een cadeautje op te halen. Dat was voor vele papa’s en mama’s eerst niet helemaal duidelijk, omdat ze maar moeilijk konden horen wat er op het podium gemompeld werd. Maar al gauw stonden de meeste kinderen in een rij aan te schuiven en kon elk kindje zijn idool de hand schudden.

Op dat moment waren de meeste Zwarte Pieten nergens meer te bespeuren. De twee Pieten die ballonnen tot hondjes konden vouwen, waren dan ook erg populair! Vele flinke kindjes stonden geduldig te wachten bij de Pieten om zelf ook zo’n mooie ballon te krijgen. Tot die zich plots omdraaiden en wegwandelden. Tegen de vele beteuterde gezichtjes zonder ballonnetje zeiden ze dat ze pauze hadden en ze verdwenen in de Pakjestrein, waar niemand ze nog uit heeft zien terugkeren. De laatste Zwarte Piet die nog op de markt was, stond gelukkig vlakbij mandarijntjes uit te delen, zodat elk kindje toch nog tevreden met een mandarijntje in het handje naar huis kon keren.

Een half uur later was de markt helemaal leeggelopen, ondanks de moedige poging tot entertainen van Discopiet die Studio 100 liedjes uit de boxen liet sijpelen en twee danseressen die behalve het kijken naar de preselecties van So You Think You Can Dance samen niet veel danservaring leken te hebben.

Tot volgend jaar, Sinterklaas! Enneh, rust een beetje voor je deze nacht de daken opgaat. Ik zou niet willen dat je van je paard dondert…

 

Turnhout Zingt Voor De Sint 2013

De Hofpiet kwam dit jaar eerder naar de Nieuwe Kaai. Hij werd uit z’n rubberbootje gehesen met een touw om nadien de kinderen al voor te bereiden op de komst van Sinterklaas. Vergezeld van vele jachten kwam de Sint aan onder het gejuich van honderden kinderstemmetjes.

De stoet met de Turnhoutse reuzen, fanfare, vendeliers en natuurlijk Zwarte Pieten trok naar de Grote Markt waar ze werden verwelkomd door de Knetter Kids Band. Op het einde gaf Sinterklaas iedereen ook weer een kadootje mee.

Blank en zwart, groot en klein, allemaal vonden ze het reuzefijn!

Tot volgend jaar, Sinterklaas! En rij ook dit jaar ons huisje niet voorbij…

 

Sint in Turnhout 2011

Een geweldige dag was het vandaag. Tijdens de stoet die van de Nieuwe Kaai naar de Grote Markt ging, konden de vele gelukkige kindergezichtjes de Sint weer begroeten en kregen ze snoepjes en vooral veel mandarijntjes van de Zwarte Pieten.

Op de markt maakte de Knetter Kids band er een groot feest van. De Sint vertrok terwijl er kadootjes onder de kinderen werden verdeeld.

 

Sint in Turnhout 2010

Sint in Turnhout 2010

Dit jaar had Sinterklaas gelukkig weer goed weer meegebracht uit Spanje terwijl hij vergezeld door vele schepen de jachthaven van Turnhout binnenvoer. Nadat de Goedheiligman rustig zijn tijd genomen had om alle kinderen te begroeten die hem stonden op te wachten aan de Nieuwe Kaai, trok hij en zijn Zwarte Pieten in stoet naar de Grote Markt. De stoet werd geleid door de Kaartenreuzen die speciaal voor Sinterklaas nog eens door hun stad trokken.

Om drie uur kwam het gezelschap aan op de Markt waar ze ontvangen werden door mijnheer de Burgemeester terwijl de Knetter Kids Band voor een vrolijke noot zorgde. Voor de Burgemeester had de Sint een heuse Sint-vlag bij. Terwijl twee Zwarte Pieten deze vlag boven op het stadhuis hingen, vertelde de Sint dat die vlag daar het hele jaar mocht hangen, zodat alle kinderen van Turnhout iedere dag hun schoen konden zetten. De burgemeester laat alvast weten dat de vlag zeker tot 6 december boven het stadhuis zal wapperen.

Uiteraard had de Sint ook dit jaar weer een mooi geschenk klaar voor alle kinderen die hem zo vrolijk toezongen op deze mooie maar koude novemberdag. En dat was dit jaar niet zomaar een geschenk! De Sint deelde het enige echte Blinkende Binken Boek uit, het sprookjesboek gemaakt ter ere van Fata Morgana twee jaar geleden. Ik moet je niet vertellen dat hij de kinderen daar superblij mee heeft gemaakt!

 

Sint in Turnhout 2009

Sint in Turnhout 2009

Het regent zacht, gelukkig al minder dan deze voormiddag, maar Zwarte Piet is er toch niet gerust in. Hij kijkt naar boven en ziet dat de lucht lichter wordt. Het dek is nat en glad en alle Zwarte Pieten moeten heel voorzichtig zijn of ze vallen pardoes in het water. Ook Sinterklaas wandelt voorzichtig over het dek. De Vaandelpiet probeert het vaandel hoog te houden maar net op dat moment komt er een rukwind die de vaandel en Vaandelpiet bijna het water in blaast. Gelukkig kan hij zich net op tijd tegen houden.

De boten, niet alleen de Overmorgen maar ook een aantal plezierjachten waar telkens een aantal Zwarte Pieten op zijn, varen verder over het kanaal. Langzaam komt de Nieuwe Kaai in zicht en Zwarte Piet kan de kinderen al horen zingen. “Daar!” roept hij naar Sinterklaas, die eigenlijk gewoon naast hem staat en zich dus een hoedje schrikt. Terwijl de Zwarte Pieten van de plezierjachten op de kade springen, probeert de Overmorgen aan te meren, hetgeen niet zo simpel is door de harde wind. Na een beetje manoeuvreren lukt het om de boot veilig aan de kant te krijgen. De stemmen van Frank en Wim weerklinken door de boxen op de kade terwijl ze vragen of Sinterklaas kan geholpen worden met het aan wal komen. Maar hun woorden zijn nog niet koud of de oude man springt gezwind van het dek en aan wal en ja daar kijkt iedereen wel even van op.

zwarte pietZwarte Piet begint met het uitdelen van snoepjes en de Sintkrant en net op het ogenblik dat hij een krant aan een lief klein meisje geeft, voelt hij een bolletje ijs op zijn hoofd. En nog één. En nog! Een golf van hagel wordt losgelaten op de kaai en Zwarte Piet moet uiteindelijk gaan schuilen onder de paraplu van een papa. Donder en bliksem zijn te aanschouwen en even vreest Zwarte Piet dat hij daar de rest van de dag zal moeten blijven staan, maar zo plots als het onweer was komen opzetten, zo plots verdween het ook om enkel wat regen achter te laten. Zwarte Piet bedankt de papa en loopt vervolgens naar de koets van de Sint die ondertussen koers had gezet naar de grote markt. “Toch maar even een paraplu halen” denkt hij bij zichzelf die hij kreeg van de Koetspiet. Onderweg blijkt die paraplu ook wel echt nodig want de regen gooit zijn koude druppels vlijtig naar beneden. Wanneer de stoet aankomt op de Markt, is de regen wat verminderd en kan het optreden van de Gompies redelijk droog ingezet worden.

zwarte pietDe muzikanten hebben blijkbaar een nieuw liedje gemaakt over wat de Sint zei en Zwarte Piet vindt dat echt wel een leuk lied. Zo leuk, dat hij beslist om op het podium te gaan meezingen. Alleen… Even haalt hij een aantal liedjes door elkaar en vervolgens wil hij zelfs een eigen strofe zingen. Hij weet namelijk iets dat niemand anders weet. Hij zingt vervolgens zijn strofe waarin hij vertelt over een gat in de broek van Sinterklaas en dat alle kinderen nu zijn billen kunnen zien! Sinterklaas kan er wel mee lachen, want het was inderdaad wel waar, maar dat stukje van die billen heeft Zwarte Piet er wel zelf bij verzonnen.

kinderen op podiumBij de liedjes die daarop volgen, mogen kinderen uit het publiek mee op het podium muziek komen maken. Een aantal van hen mogen zelfs alleen op het podium en Sara mag haar variatie op de stoomboot solo zingen, hetgeen ze ongelooflijk prachtig doet.

kinderen op podiumOp het eind heeft de burgemeester nog een verrassing. Sinterklaas krijgt een cheque van 3175 euro. Dit bedrag is de opbrengst die de ijspiste bijeengekregen heeft ten voordele van de truckrun in Turnhout. Uiteraard is de Sint daar ongelooflijk blij mee.

En dan is het tijd om de pakjes uit te delen. Alle kinderen die aanwezig zijn, krijgen een mooi geschenkje van de Sint, die door de Zwarte Pieten worden uitgedeeld in de regen die opnieuw is beginnen vallen. Onder aanmoedigend gezang van de Gompies wordt Sinterklaas uitgewuifd en hij verdwijnt in het stadhuis waar hij samen met alle Zwarte Pieten wacht op de busjes van Taxi Jef die zo vriendelijk zijn het gezelschap af te zetten op hun verblijfplaats, waar ze Pakjesavond van volgende week gaan voorbereiden.

kinderen op podium

Tot volgend jaar Sinterklaas en rijdt ook dit jaar ons huisje niet voorbij!

De foto’s die ook dit jaar weer genomen zijn door de Digitale Fotografiegroep Turnhout Jeugd, kun je online bekijken.

 

 

Sint in Turnhout 2008

Sint in Turnhout 2008

Sinterklaas pakte het eens even totaal anders aan vandaag. Hij liet Slecht Weer Vandaag voor een keer op stal en trok door Turnhout in authentieke old-timers. Het goede weer, dat had hij ook thuis gelaten. De stoet kreeg alle seizoenen tegelijk over zich heen, van stralende zon tot hevige sneeuwval, maar zoiets laat de Sint en Zwarte Piet natuurlijk niet afschrikken, zodat het weer een toffe namiddag werd!

De foto’s werden genomen door de Digitale Fotografiegroep Turnhout Jeugd.

 

Sint in Turnhout 2007

Fotopiet

“Haydiho, hier ben ik weer!” Ik schrik me een hoedje wanneer de deur van mijn kamer openvliegt. Fotopiet en ik kennen elkaar al een tijdje, maar het blijft toch altijd schrikken wanneer hij zomaar binnenvalt. “Zet eens snel online!” roept hij, terwijl hij zijn fototoestel in mijn handen duwt. “jamaar” probeer ik, maar hij heeft zich al achter mijn computer gezet en is zijn foto’s al aan het kopiëren. Fotopiet houdt wel van foto’s nemen en ze dan ook zo snel mogelijk online te krijgen.

“Vandaag is er weer wat gebeurd hoor,” zegt hij, “er waren boeven en die maakten de kinderen wijs dat Sinterklaas problemen had met de pakjes: doordat alles zo duur is geworden, heeft Sinterklaas niet genoeg geld om speelgoed te kopen. De boeven vertelden de kinderen dat ze een spaarvarkentje vol centjes moesten buiten zetten, een rood lint aan het huis moesten hangen en dan konden de Zwarte Pieten dat geld ophalen en dan zouden de kindjes pas speelgoed krijgen.”

De boeven

“Oei,” reageer ik, “en is dat waar Zwarte Piet? Krijgen de kinderen echt geen speelgoed meer dit jaar wanneer jullie niet genoeg geld kunnen inzamelen?” Zwarte Piet kijkt me aan met een dwaas gezicht. “Natuurlijk niet,” antwoordt hij. “de boeven zouden zelf dat geld gaan ophalen! De kinderen krijgen wel speelgoed van ons! We hebben die boeven op het einde kunnen pakken! Ja, toen hadden ze wel heel wat minder praat!”.

“Gelukkig maar!” zucht ik.
Zwarte Piet kijkt naar hoe de foto’s voorbij flitsen op mijn scherm. “Weet je, de meeste kinderen zetten vaak niet alleen een wortel voor het paard, maar ook een pintje bier voor de Zwarte Pieten. Maar eigenlijk lust ik geen bier. En er is een kindje waarmee ik een leuk gesprek heb gehad, en dat gaat speciaal voor mij een lekker glas water klaarzetten. Heb ik eindelijk geen dorst meer als ik de pakjes aan het uitdelen ben!”

Eén voor één worden de foto’s op mijn computer gezet. Fotopiet met Finse
Finnish Treasure,
by Auric Goldfinger.
Af en toe zie ik een foto van Fotopiet zelf voorbijkomen, in charmant gezeldschap nog wel. “Wat heeft dat te betekenen?” vraag ik, “Moest jij geen foto’s trekken van de stoet? Van de pakjes? Van de paardjes? Van de kinderen en andere Zwarte Pieten?”

“Jamaar….” verdedigt hij zich, “dat heb ik toch ook gedaan! Er zijn maar vier foto’s van mezelf bij! En dat komt omdat die ene foto met een Fins meisje is – en zo lopen er niet veel rond in België, dus eigenlijk was dat een unieke kans, en de meisjes op die andere foto’s smeekten bijna om met mij op de foto te mogen, dan kun je zoiets toch niet weigeren?” Klein PietjeZijn ogen fonkelen en iets zegt me dat het niet helemaal klopt wat hij hier beweert. Klein PietjeMaar hij heeft wel gelijk: er zijn veel foto’s van andere Zwarte Pieten, er zijn veel foto’s van de stoet of van kinderen die een zwart neusje hebben, van de tekeningen, de paardjes en zelfs van kinderen die als kleine zwarte pietjes en sinterklaasjes door de straten liepen! En wanneer de laatste foto op mijn computer staat, haalt Fotopiet zijn camera weg en zegt: “Zeg, kun jij ervoor zorgen dat Ella een mailtje naar mij kan sturen?”
“Wie is Ella?” Vraag ik. “Wel dat is … euh…” antwoordt hij aarzelend. “…zorg nu maar gewoon dat ze iets kan sturen. Fotopiet met EllaNu ben ik weg want ik heb nog een heleboel werk voor Sinterklaas. Tot volgend jaar enneh, laat iets weten wanneer Ella iets heeft gestuurd he!”

En voor ik het goed en wel besef, slaat mijn deur opnieuw dicht en is Zwarte Piet verdwenen. Eigenlijk had ik nog willen vragen of hij ook dit jaar mijn huisje niet zou vergeten. Maar ik heb de foto’s wel mooi online gezet, ik heb ervoor gezorgd dat mysterieuze Ella een berichtje kan nalaten en bovendien ben ik het hele jaar heel braaf geweest, dus ik denk niet dat hij of Sinterklaas mij zal vergeten. Dat hoop ik toch…

 

Sint in Turnhout 2006

Ook dit jaar vergat de Sint Turnhout niet. Nadat hij aangekomen was aan de Nieuwe Kaai, trok de stoet – inclusief steltlopers – doorheen de hele stad. De stoet eindigde bij het Stadhuis waar Sinterklaas door de burgemeester werd ontvangen.

En ook dit jaar leverde dat weer een paar leuke foto’s op.

 

Sint in Turnhout 2004

‘s Morgens vroeg al doken er Zwarte Pieten op in het straatbeeld, lang voor Sinterklaas aan zou komen. Zij controleerden of alle stopplaatsen in orde waren om de Sint later die dag te ontvangen.

In de namiddag trok de Sint dan door de stad en werd door de graaf en gravin van Turnhout ontvangen op het Kasteeltje, waar hij de nacht zo doorbrengen.

Het leverde fijne foto’s op.